O škole Možnosti štúdia ELearning Rozvrh Webmail Mapa Výrobky školy Kontakt Napíšte nám

Voňavá odborná exkurzia

            Chlieb, najrozšírenejšie jedlo na svete, existuje dlho v najrôznejších podobách v každej kultúre. História chleba siaha až o 12 000 rokov dozadu. Predpokladá sa, že vtedy sa ľudia usadili, lebo sa naučili, ako pestovať obilniny, ktoré tvorili dôležitú súčasť potravy aj obchodu. Zrná sa  drvili medzi oválnymi kameňmi. Rozdrvené  sa zrná miešali s vodou a miesili. Z cesta vyformovali placky a tie piekli. Tento spôsob prípravy chleba sa zachoval dodnes v mnohých krajinách Afriky a Ázie.

            Dnešný chlieb sa pripravuje pridávaním kvasiniek do múky a dochádza teda ku kysnutiu. Dňa 01. 12. 2016 sa konala odborná exkurzia v Kysuckých pekárňach, a. s. Vilija v Čadci, kde zúčastnení žiaci študijného odboru 2841 6 TOTŽP druhého a tretieho ročníka spolu s Ing. Katarínou Kuricovou a  Mgr. Jankou Latkovou  mali možnosť vidieť celý proces výroby chleba a iných pekárenských výrobkov. Počas exkurzie ich sprevádzala vôňa čerstvo upečeného chleba a pečiva. Nechýbala ani ochutnávka pečiva. Zamestnávateľ im ponúkol v čase osobného voľna možnosť brigády. Exkurzia pokračovala návštevou v Kysuckej knižnici v Čadci, kde mali možnosť vidieť vo filme škodlivosť drog na mladý organizmus.

            Odborná exkurzia v pekárni zážitkovou formou podporila učivo z chémie v tematickom celku - Potravinársky priemysel a Využitie biochemických procesov pri spracovaní obilnín. Sledovanie filmu v knižnici ukázalo negatívne dôsledky užívania návykových látok na ľudský organizmus.

 

Vypracovala Mgr. Janka Latková a Ing. Katarína Kuricová